ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Γιατί να σπουδάσω στα Τρίκαλα;

Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφολογίας;

Αγαπητοί/ες Μαθητές/ριες και Υποψήφιοι/ες Φοιτητές/τριες,

Όσο πλησιάζει ο χρόνος των Πανελληνίων Εξετάσεων και στη συνέχεια η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δήλωσης των επιλογών σας σε τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, σίγουρα πολύ περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα, έρχονται στο μυαλό σας και απασχολούν τόσο εσάς όσο και τις οικογένειές σας. Με την παρούσα επιστολή θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία επιλογών σας.

photo1

Το Τμήμα μας, αν και νέο, φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο καλύτερο της Ελλάδος και να γίνει σημείο αναφοράς διεθνώς σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και την έρευνα στο χώρο της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.   Για να επιτευχθεί αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ελκυστικό και άκρως ανταγωνιστικό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο έχει οργανωθεί με άξονα τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) του Τμήματός μας στηρίζεται στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στην επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (ΔΔ) και αποτελεί την πλέον σύγχρονη εκδοχή ΠΣ στον κλάδο.  Συνδυάζει εμβάθυνση στην επιστήμη της ΔΔ, με ταυτόχρονες εξειδικεύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων που εξασφαλίζουν επιτυχημένες καριέρες σε διαφορετικούς χώρους στους οποίους η επιστήμη της ΔΔ έχει κρίσιμη συνεισφορά.  Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προετοιμάζονται για γνωστές επαγγελματικές περιοχές (π.χ. ελεύθερο επάγγελμα, νοσοκομεία, επιχειρήσεις τροφίμων) και για πιθανές νέες επαγγελματικές προοπτικές όπως η εκπαίδευση και η έρευνα. Πέραν όλων των άλλων το ΠΣ οδηγεί και σε απόκτηση, τουλάχιστον για τους μέχρι τώρα ενεργούς φοιτητές μας, Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας  και επάρκειας γνώσης χειρισμού Η/Υ (κατά το ΑΣΕΠ).

Συνοπτικά, το Τμήμα μας διαθέτει επαρκείς χώρους διδασκαλίας, ικανοποιητικά εξοπλισμένους εργαστηριακούς χώρους, αίθουσα υπολογιστών, βιβλιοθήκη, τρία θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια (Α. Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Β. Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας και Γ. Εργαστήριο Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Διατροφής), πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους χώρους του κ.ά.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΔΔ εκπαιδεύονται σε βάθος σε ό,τι χρειάζονται για μια επιτυχημένη καριέρα στον κλάδο της ΔΔ και της υγείας γενικότερα, από τους διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές του Τμήματος.

Και μετά ΤΙ;

Θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε μόλις τελειώσετε τη σχολή σας με το πτυχίο ΔΔ, που με τόσο κόπο καταφέρατε να αποκτήσετε. Η ΔΔ είναι ένας ενδιαφέρων και μη κορεσμένος κλάδος, που διαθέτει πληθώρα επαγγελματικών επιλογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι θεωρητικές γνώσεις που αποκτήσατε στη διάρκεια των σπουδών σας, η εφαρμογή αυτών σε πρακτικό επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή σας σε εργαστήρια και έρευνες, καθώς και η επιστημονική σας κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα αποτελούν ισχυρά εφόδια για την ένταξή σας στον επαγγελματικό κλάδο της ΔΔ. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ικανότητες που έχετε αποκτήσει μέσα από την πρακτική σας άσκηση σε φορείς τροφίμων και νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή μέσα σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες, καθώς και με την ανάλογη προετοιμασία που έχετε λάβει, ώστε να ενταχθείτε πιο ομαλά στο χώρο, σας καθιστούν άξιους/ες υποψήφιους/ες για τον συγκεκριμένο κλάδο και έτοιμους/ες, ώστε να ενταχθείτε σε έναν από τους παρακάτω τομείς.

Τομείς Εργασίας

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες οι απόφοιτοι ΔΔ μπορούν να ανοίξουν το δικό τους γραφείο, ώστε να εξυπηρετούν ασθενείς με πιο εξειδικευμένα ζητήματα, βγάζοντας τους ένα προσωπικό διατροφολογικό πρόγραμμα. Ακόμη μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι σε διαιτολογικά γραφεία, κέντρα και ινστιτούτα.

  • Νοσοκομειακή Περίθαλψη

Η απασχόληση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία είναι μία εξίσου σημαντική επιλογή για τους απόφοιτους, καθώς θα είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς συμβουλές σχετικά με διατροφικά ζητήματα, αλλά και να αναλαμβάνουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που χρειάζονται παρακολούθηση.

  • Αθλητισμός

Στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής και ειδικότερα σε αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους και γυμναστήρια απασχολούνται πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι , προκειμένου αφενός να προετοιμάζουν τους αθλητές για τους αγώνες με σωστά προγράμματα διατροφής και αφετέρου να ενημερώνουν τον κόσμο που αθλείται για την αξία της σωστής διατροφής.

  • Βιομηχανία τροφίμων

Η συμβολή του διατροφολόγου στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναλαμβάνει την ασφάλεια των τροφίμων και κατά συνέπεια των καταναλωτών. Επικεντρώνεται σε ζητήματα θρεπτικής αξίας, σωστής παραγωγής και ετικετοποίησης των τροφίμων αλλά και παραγωγής νέων και καινοτόμων προϊόντων προς τον καταναλωτή.

  • Εκπαίδευση – Έρευνα

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΔΔ μπορούν να εργαστούν είτε στον εκπαιδευτικό τομέα ως καθηγητές σε ΑΕΙ και ΙΕΚ, είτε ως ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα, διεξάγοντας έρευνες πάνω στην επιστήμη της διατροφής.

  • Άλλοι τομείς

Οι απόφοιτοι τμημάτων ΔΔ μπορούν ακόμη να εργαστούν σε δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες, όπως σε παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών και παρέχοντας τους ενημέρωση, σε γηροκομεία καθώς και σε ξενοδοχεία για πελάτες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

photo2

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!!!!


Εκτύπωση